L´Almoina, Patrimoni Cultural

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

Fa uns dies fiu la visita debades que oferix el museu arqueològic de L´Almoina, el qual ya fa temps que calificaren com el major espai museugràfic dedicat a l´arqueologia en tota Europa.

He de dir que en veritat tenien raó.

El museu consta d´una superfície subterrànea de visita que ronda els 2,500 m2 a on es troba el museu pròpiament dit, i sobre ell, una superfície encristalada d´uns 300 m2 que coberta d´aigua li dona un aspecte original i emblemàtic a la plaça, a la mateixa volta que servix com lluminària per a aprofitar la llum del sol i estalviar energia.

L´ambient dins del museu és com toca, tranquil, seré, apacible, i eixe toc agradable que li donen les persones que treballen en ell, que en este cas estic obligat a dir que estan per sancer a l´altura de les circumstàncies.

El número de persones dels grups de visites no són prou numerosos, lo que facilita certa familiaritat en la visita i en la curta relació que nos unix en eixos quarantacinc o cinquanta minuts que estem junts.

La chiqueta que nos tocà per a ser la nostra guia, era molt amable i sobre tot se li notava molt documentada, con si haguera acabat alguna carrera relaciona en l´història o arqueologia de Valéncia.

L´exposició, en correcte castellà, per part de la chiqueta nos convencé a tots, i a la fi de la visita tots li donarem l´enhorabona, puix resumir i explicar en tan poc de temps més de dosmil anys d´història, i fer-lo un tant amé, no és cosa fàcil.

Lo que em cridà moltíssim l´atenció fon que abans d´entrar hi ha un audiovisual, que cíclicament va mostrant una proyecció en la que en un moment donat diu una cosa aixina com que s´ha de preservar passat per a entendre el futur. ¡Estic totalment d´acort en eixa afirmació! Pero també em cridà moltíssim l´atenció és que ho dia en eixa ´mescla´ que propon i impon la AVL i ampara el govern valencià.

¡Senyors meus! ¿Cóm se pot dir que hem de preservar el passat, quan una de les senyes d´identitat més arraïlada i més volguda per totes les persones d´un poble, la seua llengua, nos la estan furtant?

El llímit de l´hipocresia, el llímit de l´incongruència, el llímit de l´usurpació, el de prendre el pel a un poble ya es sobrepassà fa temps, i a soles nos queda esperar a una persona o entitat que sàpia posar a cadascú en el lloc que li correspon.

Pero tornant al tema, a qui no hi haja acodit a vore el museu arqueològic L´Almoina, s´ho recomane, puix encara no li agrade l´arqueologia, segur que també li agradarà.

cites

El Valencià te la seua mida i el seu sabor. La concissio del Valencià es veu quan es compara, text ab text, en atre idioma
Azorín

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: